Kåre Røyseland (74) fra Storekvina har tatt den så langt største laksen i Lister denne sesongen, da han fanget denne, på 10,1 kilo ved Egenes i Kvina sist onsdag.

Privat

Endelig biter laksen igjen

Kåre Røyseland (74) er blant mange som er storfornøyd med starten på årets laksefiske.

Publisert:
 • Tom Arild Støle

– Hehe ja. Det er alltid greit å komme i gang igjen, humrer 74-åringen fra Storekvina i Kvinesdal.

Les også

Fisket laks på 14 kilo

Etter at laksefisket startet for sesongen 1. juni er han den som så langt har tatt den største laksen i Listers to lakseelver Kvina og Lygna.

10,1 kilo

Onsdag dro han opp en 10,1 kilo tung rugg i Kvina, ved Egenes, noen kilometer sør for Storekvina.

– Jeg var heldig, og fikk en fin en. Jeg brukte vel ti minutter på å få den inn til land, sier Kåre Røyseland.

Han er ingen fersking når det gjelder å dra opp laks på over ti kilo.

– Jeg har nok i alle fall tatt ti laks over ti kilo gjennom årene. Men følelsen er lik hver gang. Det er jo et kick. Når man står og fisker så er det hele tiden en spenning. Og når man klarer å dra laksen i land, da er det er det liksom fullbrakt, forteller laksefiskeren.

Jeg brukte vel ti minutter på å få den inn til land.

Etter en uke med fiske er det fram til og med fredag kveld tatt 34 laks på til sammen 186 kilo i Kvina. I Lygna er det tatt 18 laks på totalt 83,8 kilo.

– Starten på sesongen har vært veldig god i år. Nå har jeg riktignok kun fått den ene, men jeg satser på å få flere i løpet av sesongen. Men nå har vannstanden sunket, så vi trenger litt mer vann i elva før det blir de store fangstene igjen, mener Kåre Røyseland, som har 12,2 kilo som personlig rekord.

Les også

Død lakseyngel i tørrlagt elv

Følelsen er lik hver gang. Det er jo et kick.

Denne laksen, på 6,5 kilo, tok Espen Skeime (30) fra Vanse i Lygna ved Kvelland på laksefiskets første dag for sesongen, 1. juni.

Privat

Ble hektet

Blant dem som har fått storfangst på kroken i Lygna så langt i år er Espen Skeime (30) fra Vanse. På laksefiskets første dag, sist lørdag - 1. juni, dro han opp en laks på 6,5 kilo ved Kvelland, den største han noen gang har tatt.

Fire dager senere, på onsdag, dro han opp enda en laks, på 4,5 kilo, på samme sted. Og lørdag dro han til med enda en storfangst, en 8,5 kilos rugg på Vegge.

– Jeg har aldri fisket en større laks enn dette, sier 30-åringen.

Han kan fortelle om en god start på sesongen også i Lygna.

– På grunn av en del nedbør i år så har det vært bra med vann i Lygna under sesongstarten. Ofte er det mye mindre vann, og da er det ikke fisk å få. Så starten har vært bra, sier Skeime.

Det var en kompis som lærte ham å fiske etter laks for sju år siden. I 2012 fikk han sin første fangst.

– Da jeg fikk min første laks ble jeg hektet, ler han.

Da jeg fikk min første laks ble jeg hektet.

17,8 kilo

Skeime forsøker å få fiske så mye han kan, men med to små barn i hus er det ikke alltid så lett å få tid.

– Jeg håper jo på flere laks. Men skal man slå de virkelig store rekordene, tror jeg nok man må gå i andre elver. Flesteparten av laksene jeg har fått i Lygna har vært på mellom tre og fire kilo, sier Espen Skeime.

Den største laksen som er tatt i Lygna i moderne tid ble dratt på land av Jan Ole Ødegård, da han fisket en laks på 17,8 kilo i 2008. Årets største laks som så langt er blitt tatt i Lygna er på 8,7 kilo, tatt av Roy Josdal, på Kvås.

Ifølge ekspertene er det ikke så ofte fiskes laks på over ti kilo i Lygna. De siste ti årene er det kun registrert rundt 20 laks over dette. Sjansen for å få større fisk i Kvina anses for å være større.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  Eventyrlig sesong i Kvina

 2. NYHETER

  – Det var mange tanker som gikk gjennom hodet mitt

 3. SPORT

  I år har han valgt helt bort å løpe på bane

 4. KULTUR

  75 år med stasjonsdrift

 5. KULTUR

  Da gutta drakk øl med Alice Cooper på griseloftet

 6. KULTUR

  Dei tri slaktarane i Neset - Magne Dahlin