Åse Gjelsten Versland sprudler av humør og gleder seg til å få til nye aktiviteter som kan trekke handlende til Kvinesdal

Har gått stafett med landslagstreneren i langrenn

Åse Gjelsten Versland innrømmer at det blir litt som å «hoppe etter Wirkola» etter at hun har overtatt som prosjektleder i Handelshuset Kvinesdal.

Publisert:
 • Torrey Enoksen
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Absolutt! Du kan si det, for Per Tore Bjerge er en vanvittig kul person. Folk i Kvinesdal er glad i han og Handelshuset syntes det var veldig synd da Per Tore ville gi seg. Samtidig tenker jeg og han ganske likt, vi har nemlig jobbet sammen før. Jeg var styreleder da Per Tore ble ansatt, og da syntes jeg at det var et scoop å få ham inn. Jeg mener dette skal gå bra, ikke minst det å bygge videre på arbeidet han har lagt ned, sier Gjelsten Versland.

Les også

Utsikten hotell får nye eiere

HVIS DU HØRER en trillende latter og en litt ubestemmelig østlandsdialekt, også kalt «militær-norsk», da vet du at Åse Gjelsten Versland er i nærheten.

Født på Finsnes i Troms, oppvokst på militærleirer rundt om i landet, deriblant Evje i Setesdalen, har hun de siste 30 årene bodd og jobbet i Kvinesdal.

- Jeg har en historie som langrennsløper og mitt første møte med Kvinesdal var da jeg gikk et skirenn på Knaben i åtte-ti års-alderen. Jeg bodde da på Evje og gikk for Otra. Det rennet gikk på sanden, og jeg ser fortsatt for meg løypa vi gikk den gangen. Det er ikke mange i Kvinesdal som vet at jeg har vært med i Hovedlandsrenn og NM. Det ene året gikk jeg mix-stafett i Holmenkollen for Molde IL med Arild Monsen som nå er landslagssjef for langrennsløperne, sier Gjelsten Versland.

Les også

Skal lede Handelshuset

For kort tid siden tok hun over som prosjektleder i Handelshuset Kvinesdal. Der skal hun være bindeleddet mellom de 60 medlemsbedriftene og opp mot kommunen. Hovedoppgaven blir å snakke bedriftenes sak, samtidig med å dra i gang aktiviteter som kan trekke mange handlende til å legge igjen penger i Kvinesdal.

– Jeg var ikke med da Handelshuset ble stiftet, men det var Andy Syvertsen. Andy er hjertet i Handelshuset. Han er overalt, og en viktig person i organisasjonen. Folk med engasjement, det er kjempemoro! Der finner du engasjement i bøtter og spann, sier den nye prosjektlederen.

ORGANISASJONEN Gjelsten Versland nå skal lede, er mer enn en handels- og markedsføringsorgan for handelsnæringen i Kvinesdal. Tidlig på 2000-tallet begynte mange i Kvinesdal å frykte konsekvensene av at E39 som da gikk gjennom hele bygda fra Feda via Øyesletta, like utenfor Liknes og opp til Utsikten og videre til Handeland i Lyngdal. For å forhindre at kroken ble satt på døren, gikk kvindølene sammen.

– Du kan si at Handelshuset Kvinesdal i sin tid ble en konsekvens av at E39 ikke lenger skulle kjøre gjennom Kvinesdal. Da det ble bestemt at E39 skulle flyttes over på hengebroen over Fedafjorden, da begynte folk her i Kvinesdal å jobbe sammen. Det var en genistrek! Handelshuset har blitt en suksess. Det gjelder ikke bare handelsnæringen, men også andre bedrifter og ikke minst kommunen, sier hun.

Det var en genistrek!

– Mange trodde da ny E39 mellom Feda og Handeland kom i 2006, at Kvinesdal ville gå i «dass»?

– Ja, det var det mange som trodde! Kommunen fikk utarbeidet en rapport som viste at det ville gå tapt så og så med mange arbeidsplasser. Det vi konkret gjorde var at vi begynte å tenke sammen «Hva gjør vi nå?». Resultatet ble at folk begynte å samarbeide på tvers på en helt annen måte enn en hadde gjort tidligere. Det var suksessen!

På Utsikten hotell sa vi at det var fantastisk at veien forsvant, for da kunne vi selge stillhet.

– Da kan du si at omleggingen av E39 ble den direkte årsaken til «driven» som en finner blant kvindølene?

– Ja, det kan du si! På Utsikten hotell sa vi at det var fantastisk at veien forsvant, for da kunne vi selge stillhet. Det at veien forsvant kan en se på to måter. Enten har en bare negative tanker, eller en kan tenke positivt. Vår tankegang har alltid vært positiv. Alternativet er for kjipt. Det er utfordrende å hanke folk inn, men vi liker jo utfordringer. Fra påske neste år når E39-trafikken skal kjøre gamleveien i halvannet års tid får vi en gyllen mulighet. Hvordan utnytter vi det? Da får vi også kjenne litt på igjen hvordan vi hadde det her i Kvinesdal før Europaveien ble lagt om, sier hun.

Åse Gjelsten Versland sprudler av humør og gleder seg til å få til nye aktiviteter som kan trekke handlende til Kvinesdal

Torrey Enoksen
Les også

Banken vil selge hotellet

Les også

Historien om Utsikten

GJENNOM HELE sitt voksne yrkesliv har Gjelsten Versland vært opptatt av service, skape aktiviteter og få folk til dra lasset sammen for få kundene til å trives. På midten 1980-tallet jobbet hun noen år ved et hotell på Hovden i Setesdal. I 1987 fikk hun tilbud om å være med og forsøke å få flere til å besøke Sirdal Høyfjellshotell på Fidjeland i Sirdal, her var hun med og drev hotellet sammen med et team på tre andre.

Det var også her hun traff mannen sin.

– Alpinanlegget på Fidjeland skulle åpne for sesongen, og jeg og noen av de andre ansatte skulle teste bakken. Tilfeldigvis var han som senere skulle bli min ektemann og hans bror i bakken for å stå på ski samtidig. Det er over 30 år siden nå. Verden er liten. Slik kom jeg til Kvinesdal, humrer hun.

MANGE FORBINDER Gjelsten Versland nettopp med hotelldrift, ikke minst jobben hun utførte ved Utsikten Hotell mellom 2008 og 2016. Hovedarbeidsområdet var marked, salg og kurs og konferanser.

Nå banker hjertet mitt for å sette Kvinesdal enda mer på kartet

– Du kan vel si at jeg var som poteten, der en var med på alt. Det å jobbe på hotell er spennende, gjestene forventer et produkt. Når man i tillegg er med i ledergruppen, går du ikke hjem klokken 16, men står på til du har levert varen. Det å jobbe på et hotell er ikke en normal jobb, det blir en livsstil. Nå er det to år siden jeg sluttet på Utsikten, men fortsatt banker hjertet mitt for hotellet, sier hun.

– Men nå banker hjertet mitt for å sette Kvinesdal enda mer på kartet, avslutter hun.

Publisert:
 1. NYHETER

  «Å hogge ved er som terapi for meg»

 2. NYHETER

  – Jeg kjenner meg privilegert og beriket

 3. NYHETER

  Varaordfører med en litt sær interesse

 4. KULTUR

  «Folk hadde blitt overrasket om de visste hvor mye rus det egentlig er blant ungdom»

 5. KULTUR

  «Familien har vendt seg til at for meg er 17. mai en arbeidsdag»