Lister tingrett har dømt en 22 år gammel lyngdøl til 36 dagers fengsel for tre båttyverier og flere andre kriminelle forhold.

Svein Morten Havaas

Stjal verktøy i Kvinesdal

22-åringen fra Lyngdal stjal blant annet verktøy fra en garasje i Kvinesdal. Nå er han dømt til 36 dagers fengsel for dette og flere andre forhold.

Publisert: Publisert:
 • Svein Morten Havaas

Lister tingrett har dømt lyngdølen til 36 dagers fengsel for det nevnte innbruddet, tre båttyverier, kjøring i ruspåvirket tilstand og narkotikakriminalitet. Den unge mannen må også betale en bot på 5.000 kroner, subsidiært sone ytterligere 15 dager i fengsel. Han er videre ilagt en sperrefrist for å erverve førerkort for en periode på to år.

Straffen er en del mildere enn påstanden som aktor, politiadvokat Kaja Michaelsen la fram i retten. Hun ba om 60 dagers fengsel, hvorav 45 betinget med en prøvetid på to år.

Les også

Tiltalt for å ha skallet kvinne

Les også

Tiltalt for vold og trusler mot politi og lege

Stjal tre båter

Alle de tre båttyveriene skjedde 8. og 9. juni i 2018. To av båtene ble stjålet i Mandal og den siste i Båly i Lindesnes. Den første båten , en Uttern 427, ble stjålet fra et låst båthus ved å bryte opp to dører. Motoren ble overmalt med svartmaling og skroget ble påført skader. Båten ble hentet av eier på henger fra Båly. Den siste båten som ble stjålet, en Øien, båt ble tagget med svart spray av tiltalte.

Han er altså også dømt for å ha stjålet verktøy fra en garasje i Kvinesdal fredag 15. eller lørdag 16. juni 2018. Verktøyet ble stjålet med tanke på salg.

– Vinningsforbrytelsene har medført bryderi og arbeid for de fornærmede, fastslår rettens leder, sorenskriver Tor Tønnessen i dommen.

Vinningsforbrytelsene har medført bryderi og arbeid for de fornærmede.

Mandag 27. mai i fjor kjørte lyngdølen bil i ruspåvirket tilstand på E39 i Mandal. Blodprøve av ham viste at han var påvirket av det narkotiske virkestoffet THC tilsvarende over 1,2 promille. Han kjørte også uten gyldig førerkort. Retten anser det som straffskjerpende at han hadde passasjer med seg i bilen. De hadde kjørt fra Lyngdal til Kristiansand, og var på vei tilbake til Lyngdal igjen da de ble stanset i Mandal.

Dommen omfatter også et annet tilfelle av kjøring uten førerkort - på Klepp i Rogaland fredag 7. september 2018.

31. august 2018 hadde 22-åringen også med seg et knokjern uten aktverdig formål. Samme dato brukte lyngdølen også hasj og han var i besittelse av 1,4 gram av en blanding av cannabis og tobakk.

Les også

Kvindøl dømt for villmannskjøring

Les også

Tiltalt for mishandling

Erkjente

I retten erkjente lyngdølen straffskyld i forhold til samtlige tiltalepunkter, noe som er vektlagt i formildende retning ved straffeutmålingen. Hans erkjennelse understøttes av de øvrige bevisene i saken, blant annet DNA som knytter ham til båttyveriene. Mannen har aldri hatt førerkort, slås det fast i dommen.

22-åringen har også fått strafferabatt fordi saken har hatt lang liggetid hos politiet. Det gjelder alle forhold bortsett fra promillekjøringen.

Birgitte Evensen Ødegaard og Jan Ove Moi var sivile meddommere i saken. 22-åringens forsvarer var advokat Berit Therese Knudsen.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  Fikk delvis medhold av lagmannsretten

 2. NYHETER

  Kvindøl dømt for villmannskjøring

 3. NYHETER

  22-åring må sone for vold

 4. NYHETER

  Notorisk innbruddstyv tiltalt

 5. NYHETER

  Frifunnet for vold

 6. NYHETER

  Et halvt års fengsel for sex-filming og trusler