Andre Igland og Lea Vik er frustrerte etter at de og de fleste andre Eurorallydeltakerne ble stoppet av tysk politi torsdag.

Privat

Ble stoppet av politiet etter Eurorally-deltakelse

Over 100 sportsbiler ble stoppet av tysk politi torsdag etter Eurorally-deltakelse. Lea Vik fra Kvinesdal og kjæresten Andre Igland fra Lyngdal er blant de som ble stoppet.

Publisert:
 • Lars Erik Larsen
Denne artikkelen er over ett år gammel

Vik, Igland og venninnen Ida Moen fra Moi kjørte forbi rasteplassen hvor flest biler ble stoppet i Tyskland torsdag, men det varte ikke lenge før også deres bil ble vinket inn.

– De sprang til bilen og brølte noen tyske strofer som vi ikke skjønte, mens de banka og slo i bilen og var tydelig sinte/opprørte, skriver Vik, som blant annet er kjent for sin Paradise Hotel-deltakelse denne sesongen, på egen dialekt både på Instagram og Facebook.

Igland nektet da, ifølge Vik, å gi fra seg nøklene, noe som skal ha ført til at politiet la Igland ned på panseret på en politibil og tok nøklene med makt ut av lommen hans. Deretter kom det en bergingsbil og hentet kjøretøyet.

– Jeg tenkte at «nå ryker jeg inn», forteller Igland, som først snakket med Lyngdals Avis, til Lister.

Mektig irritert

Den lokale gjengen ble deretter tatt med på en lokal politistasjon og blitt fortalte at de var mistenkt for å ha deltatt i et ulovlig race, skriver Vik. Mobiltelefonene ble tatt av politiet, men senere gitt tilbake, og de tre fikk lov til å forlate politistasjonen.

Igland sin bil ble konfiskert torsdag. Han får den ventelig tilbake fredag.

Privat

Politiet har fortsatt fredag morgen fortsatt kontroll på bilen som de kom i. Vik legger ikke skjul på at hun er mektig irritert over situasjonen.

– Er dette lov? Har vi ingen rettigheter i Tyskland? Er helt ærlig fly forbanna for måten vi har blitt behandla på av det tyske politiet som har tatt fra oss alt fra biler, pass og telefoner med makt og trusler om våpen. Og i tillegg ikke informere oss om hva som skjer eller hva vi har gjort galt. Eurorally er ikke, og har aldri vært et race! skriver hun.

– Vi har aldri gjort noe galt i løpet av de årene som Eurorally har vart og vi har aldri opplevd problemer som dette. Jeg fatter ikke hvorfor det er blitt sånn som dette nå. Vi blir behandlet som om vi var dritt her, sier Vik til Lister.

Lokale initiativtakere

EuroRally ble startet i 2015 av flekkefjæringene Alexander Grytting og Steffen Ersdal. Ledelsen tar sterkt avstand fra påstanden om et race.

–  Det er utfordrende når tysk politi mener at dette er et rallyløp, et race. Det er det ikke. Vi har aldri hatt uhell, og sjåførene har stort sett vært eksemplariske på veien. Vi er redd for at dette har vært planlagt lenge, og er frustrert over at politimyndighetene ikke har sjekket nettsidene som forteller hva filosofien bak Eurorally er, sier Frank Øverland på vegne av løpsledelsen til Agder.

Fredag morgen var Ersdal ordknapp om situasjonen da Lister ringte.

– Vi vet foreløpig ikke sikkert når alle kan kjøre videre. Det er frustrerende. Men jeg har ikke tid til å prate mer.

Vik sier til Lister like før 11.30 at de er samlet på politistasjonen og venter på å få bilnøkkelen tilbake.

– Først skulle vi få kjøre videre klokken 13.00 og så ble det 15.00, vi får ingen skikkelige beskjeder. Det er det som er helt håpløst. Slik har det være helt siden i går.

Les også

«Jeg har som mange andre i Kvinesdal blitt snakket veldig mye om»

Her får André Igland fra Lyngdal igjen bilen sin fra tysk politi, og kan fortsette turen.

Privat

Vil til Praha

Godt over 100 sportsbiler ble stoppet i Tyskland fredag på sin ferd fra Oslo til Praha.

– Grunnen til at vi har valgt å taue bilene er fordi vi vil hindre at de vil ha et nytt billøp når vi drar fra stedet. De vil få bilene tilbake i morgen og vi har gitt dem muligheten til å ta taxi til et hotell i regionen, opplyser pressetalsperson for politiet i Rostock, Stefanie Busch til VG.

Igland forteller til Lister fredag morgen at siste beskjed er at han vil få bilen tilbake igjen i 15-tiden. Målet er fortsatt å komme seg til Praha.

– Vi skal prøve så godt vi kan. Men vi må se hvordan det blir, fordi det er jo egentlig et enorm opplegg rundt Eurorally med hotellbookinger og vakter som passer på bilene. Noen av bilene har en verdi på to millioner kroner. Vi vet ikke hvordan ting blir nå, sier Igland.

– Vi skal til Praha, så enkelt er det. Om vi så skal leie bil alle sammen, så skal vi til Praha. Vi skal ikke la dette ødelegge for oss, slår kjæresten fast.

– Kan dette være slutten for Eurorally som arrangement?

– Absolutt ikke. Eurorally skal fortsette. Vi får bare finne en vei utenom Tyskland om det skal være på dette viset fremover, svarer Vik.

Les også

Lea Vik ute av Paradise Hotel

Les også

Frastjålet mobil med nakenbilder

250 km/t

Ifølge NTB skal enkelte av bilene ha kjørt i nærmere 250 km/t på en motorvei i Tyskland. Igland kjenner seg ikke igjen i dette.

– Vi er mange som kjører og det er sikkert noen som har testet bilen litt på Autobahn med fri fartsgrense, men det gjelder langt i fra alle, sier lyngdølen.

– Og vi snakket med en tysker i går som sa at slikt skjer nesten hver dag på Autobahn. Så det er ikke unikt om noen har gjort det, legger han til.

Får kjøre videre

I 14-tiden fredag skriver Vik i en tekstmelding at de får bilen tilbake nå.

– Vi venter på de andre. Vi får bilene med en halvtimes mellomrom.

Litt senere skriver Vik at de har kjørt mot Legnica i Polen. I morgen er det videre mot Praha.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  Tiltalt etter vill biljakt

 2. NYHETER

  Kvindøl dømt for villmannskjøring

 3. NYHETER

  Stjal verktøy i Kvinesdal

 4. NYHETER

  Omstridt innleder skapte sterke reaksjoner

 5. KULTUR

  75 år med stasjonsdrift

 6. NYHETER

  «Mitt stolteste øyeblikk var nok da jeg ble europamester i Tyskland i 2003»