Helge B. Risnes kjemper i Lister tingrett mot Buheii Vindkraft AS. Han nekter vindkraftutbyggerselskapet å gjennomføre skjønn på eiendommen sin.

Privat

Slåss mot vindkraft i retten

Helge B. Risnes forsøker i Lister tingrett i disse dager å få stanset utbyggingen av Buheii vindkraftverk i Kvinesdal.

Publisert: Publisert:
 • Tom Arild Støle
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg mener hele prosjektet er ulovlig. Det er i strid med naturmangfoldsloven og saksbehandlingen fra NVEs side er uforsvarlig, sier Helge B. Risnes til Kvinesdal24.

Nekter skjønn

Sammen med Knut Risnes kjemper han nå i retten mot utbyggerselskapet Buheii Vindkraft AS, ettersom de har nektet at det skal avholdes skjønn med påfølgende ekspropriasjon.

Saken ble først omtalt i Dagens Næringsliv.

– Vår påstand er at konsesjonen Buheii Vindkraft AS har fått til å bygge vindkraftverk i heiene nord i Kvinesdal og i deler av Sirdal er fattet på feil og ulovlig grunnlag, sier Helge B. Risnes, som selv har bruksrett til en jakthytte fram til 2050 midt i utbyggingsområdet.

Jeg mener hele prosjektet er ulovlig.

Ettersom Buheii Vindkraft AS har fått konsesjon, har NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) også gitt utbyggerselskapet ekspropriasjonstillatelse til å gjennomføre prosjektet. For å fastsette hvor store beløp grunneierne skal få i kompensasjon, må det gjennomføres skjønn.

– Ettersom vi mener at konsesjonen er ulovlig, har vi nektet at dette skjønnet skal gjennomføres, ved at vi bestrider at retten til ekspropriasjon foreligger, forklarer B. Risnes.

Les også

Fraflyttet på grunn av vindkraftutbygging

Les også

Ber kommunen avslå dispensasjon

Les også

Nye vindturbiner gir hubro-frykt

Gikk rettens vei

Nå har utbyggerselskapet Buheii Vindkraft AS gått rettens vei for å få avklart hvor vidt det skal kunne kreves skjønn. I alt 12 parter sto oppført som saksøkte. Det er imidlertid kun Helge B. Risnes og Knut Risnes som har møtt i retten.

– Det har kokt ned til at det bare er oss to igjen. Jeg tolker det dit hen som at de andre ikke har nektet skjønnet fremmet, sier Helge B. Risnes.

Til Dagens Næringsliv forteller han at prosjektleder Gudmund Sydness i Buheii Vindkraft AS kom hjem til ham med tilbud om over en million kroner i kompensasjon for bruksretten til jakthytten.

– Det viser hvordan disse folkene holder på, sier han til avisen.

Sydness på sin side er overrasket over at B. Risnes gjengir disse opplysningene i media.

– Slik jeg forsto det, hadde vi en avtale om at våre samtaler var konfidensielle, sier han til Dagens Næringsliv, og påpeker at tilbudet var en del av en pågående forhandling.

Sydness mener de har forholdt seg til retningslinjene som ble gitt i konsesjonen, og peker på at det i stedet burde ha blitt reist en sak mot staten i stedet for å bruke skjønnsprosessen til å ta stanse utbyggingen.

Les også

– Helt tragisk!

Les også

Vindkraftverk får konsesjon

NVEs oppfatning

Seksjonssjef for vindkraft i NVE, Arne Olsen sier at NVEs saksbehandling har vært plettfri. Han mener det er unødvendig at saken prøves i retten, og sier til avisen at det i så fall burde ha vært gjort den gangen prosjektet fikk konsesjon.

Helge B. Risnes mener saken er prinsipiell, ettersom han ønsker å få belyst prosessen i forbindelse utdeling av konsesjoner og utbygging av vindkraftverk.

– Vi ønsker å få samfunnets fokus på den saksbehandlingen som skjer, selvsagt i håp om å vinne fram selv, men også for at man kan få bedre prosesser ved andre prosjekter. Det er stadig flere som får øynene opp for at vindkraftutbyggingen ikke er bra, og at samfunnsøkonomien oppi alt dette ikke er lønnsom. Hvis vi skulle få medhold i Lister tingrett, vil myndighetene tvinges til å gå i seg selv og se på prosessene på nytt, sier Helge B. Briseid.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  Har ikke gitt opp kampen mot møller

 2. NYHETER

  – En ulykke for Kvinesdal

 3. NYHETER

  Positiv til friluftsplan

 4. NYHETER

  Avslår klager på Buheii vindkraftverk

 5. NYHETER

  Varsler demonstrasjon mot vindkraftplaner

 6. NYHETER

  – Har påført meg store økonomiske tap