– Jeg har et mål om at jeg skal være synlig ute i felten. Det er viktig å kjenne på nerven der ute, sier Lena Rannestad Kloster.

45-åringen fra Kvinesdal ble denne uken formelt ansatt som Tore Haus’ arvtaker i jobben som kommunalsjef for oppvekst og kultur i Farsund kommune.

Nettopp oppvekst er det området hun brenner mest for. Selv vokste hun opp på Moi i Rogaland.

– Det var en trygg og god oppvekst, minnes hun.

Det gikk mye i fotball og friidrett. Etter gymnastiden, ble det lærerskolen (hun vurderte jusstudier). Hun jobbet fem år på Hånes skole før hun og mannen flyttet til hans hjemsted, Kvinesdal. Nå bor de tett på besteforeldrene Kloster.

– Det har vært veldig godt å ha svigerforeldrene som nærmeste nabo. Det har gitt liv til bestefar og bestemor, og en trygghet for våre barn, sier Lena Rannestad Kloster.

HUN HAR VÆRT ANSATT ved Liknes skole siden 2002. Først som kontaktlærer før hun i 2011 gikk over i dagens stilling som avdelingsleder. Daglig spaserer hun de 400 meterne til og fra jobb. Fra 1. februar blir det pendling til Farsund.

– Egentlig hadde jeg ikke tenkt så mye på å skifte jobb til dags dato, jeg liker meg så godt på Liknes skole med fantastiske elever og kolleger. Men når jeg så den stillingen bli ledig, kjente jeg at dette var noe jeg har lyst til å være med på å videreutvikle. Det er vanskelig å si at ting er på rett sted til rett tid, men nå ble det egentlig rett tid for meg å trykke på den knappen, forklarer hun.

Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgavene.

– Hva blir den største utfordringen i den nye jobben?

– I begynnelsen blir det å få god nok oversikt. Jeg må starte der, så blir det å bygge relasjoner og spille hverandre gode. På sikt blir det å videreutvikle sektoren. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgavene og bli bedre kjent med alle enhetene og menneskene som går inn under oppvekst; kultur, idrett og PPT.

– Hvordan er du som leder?

– Tydelig. Demokratisk. Jeg prøver å løfte blikket litt. Tror også jeg er omsorgsfull. Trives man i jobben, gjør man også en bedre jobb.

DEN PÅTROPPENDE kommunalsjefen er veldig glad i å bli kjent med nye mennesker, og nevner kjerneverdier som integrering, respekt, mangfold og inkludering. Og samarbeid.

– Det jobbes godt i rekkene for å få alle til å samvirke for barnas beste. Mitt utgangspunkt er at alle barn må få mulighet til å bli den beste utgaven av seg selv.

Hun er opptatt av at dagens ungdom selv skal få være med å bestemme.

– Og de må få være seg selv, vi må viser de unge at de er gode nok. Ungdom må få lov til å være ungdom.

Hun mener dagens barn og unge har mange muligheter, men er svært utsatt for påvirkning.

– De er veldig tilgjengelig og veldig logget på. Selv om det gir mye muligheter også, opplever jeg at noen barn blir stresset av dette.

– Er du selv mye pålogget?

– Jeg er også veldig tilgjengelig, men jeg liker å være det.

Lena Rannestad Kloster gleder seg til å ta fatt på jobben som kommunalsjef for oppvekst og kultur i Farsund kommune.
Vidar Falkum

HENNES FIRE EGNE barn driver med organisert idrett, og selv er er hun engasjert i idrettsmiljøet i Kvinesdal. Både som bruker og som medtrener for sønnens gutter 13-lag i fotball.

– Du vil fortsatt ha tid til slike ting når du skifter til en mer krevende jobb?

– Jeg kan fortsette med det, men er veldig klar på at en jobb som kommunalsjef alltid vil kreve mye, spesielt i innkjøringen. Samtidig er det gøy å være politisk aktiv, og jeg vil fortsatt være varaordfører.

– Men det blir knapt med tid til alt?

– Det er klart jeg må rydde en del tid. For eksempel er jeg med i et utvalg i Agder Energi, men stiller ikke til gjenvalg der, selv om det er utrolig interessant. Jeg vil gjøre en ordentlig jobb i Farsund, så da må jeg rydde litt her og der.

Jeg vil gjøre en ordentlig jobb i Farsund, så da må jeg rydde litt her og der.

DE FLESTE AV LESERNE har fått med seg at Rannestad Kloster er en av de faste skribentene i Listers lørdagsspalte Utspill. Færre vet at hun også skriver på andre ting.

– Jeg er glad i å skrive dikt. Da sitter jeg i den blå stua mi. I ro og fred. Der skriver jeg dikt og sanger.

– Kan vi be om et eksempel på et slikt dikt?

Hun ler og rister på hodet mens hun smiler bredt.

– Nei. Det hender jeg deler noe i sosiale sammenhenger, men de fleste diktene har jeg for meg selv. Jeg synes det er godt å få det ned, det gir meg noe der og da. Mest at jeg synes det er kjekt og godt, man får sagt ganske mye på noen få linjer.

KVINESDALS VARAORDFØRER hevder at fargen på stua hun skriver dikt i ikke er politisk motivert. Det var i sin tid en oppringning som førte henne inn i politikken. Siden hun ble valgt inn for Høyre i kommunestyret høsten 2007, har engasjementet bare vært stigende.

– Jeg liker å være med å påvirke, og få til noe som har betydning for bygda mi og innbyggerne. Folkehelse, trivsel, skole/oppvekst og sentrumsutvikling er områder jeg har viet mye tid.

– Du var Høyres ordførerkandidat ved forrige kommunevalg, stiller du til valg også i 2019?

– Jeg skal fortsatt gjøre jobben som varaordfører nå, men etter 2019 tar jeg ikke noen politisk rolle som ikke harmonerer med jobben min. Jeg liker å jobbe i politikken og trives som varaordfører fordi det er spennende å gjøre en jobb for bygda og innbyggerne.

DEN AKTIVE kvinesdalskvinnen vet å puste inni mellom slagene.

– Det er viktig å klare å slappe av når en skal slappe av. Da ser jeg programmer med hun minste, eller slapper av med gode venner i hagestua. Hvis jeg har ekstra god tid, kan jeg lese en bok.

Hun er ellers glad i å mosjonere. Det går mest i jogging, samt litt svømming. Titt og ofte ifører hun seg løpetøy og sniker seg ut av huset før klokken har bikket seks.

– Jeg må ut i heia. Som regel stikker jeg ut før de andre våkner, så er jeg med på vekkingen når jeg kommer tilbake. Det er gøy å være firebarnsmor, men man skal følge dem opp. Det er moro å spennende å ha en aktiv gjeng her heime, sier Rannestad Kloster, og legger til at mannen er en tålmodig ektemann og god pappa.

HUN ER OGSÅ KLAR til å ta konsekvensene av jobbskiftet.

– Det er en stor, krevende og utrolig spennende jobb. Jeg er veldig glad i å få være med på å påvirke. Jeg lar meg lett engasjere i ting, og har lyst å sette mitt preg på jobben, i samspill med andre.

– Du gleder deg til å begynne?

– Ja, jeg gleder meg virkelig, jeg kjenner at det er dette jeg har lyst til. Jeg synes bare jeg er kjempeheldig som får denne sjansen.